top of page

Ո՞ր սովորություններն են ոչնչացնում լյարդը․ մասնագետը խորհուրդներ է տվել

Լյարդը մարդու ամենամեծ օրգաններից մեկն է, որը կատարում է մի շարք կենսական գործառույթներ։ Այնուամենայնիվ, որոշ սովորություններ կարող են լուրջ վնաս հասցնել օրգանի առողջությանը։

Հիմնականների մասին Газета.Ru-ին պատմել է գաստրոէնտերոլոգ Նատալյա Պանինան.

Նրա խոսքով՝ լյարդը կատարում է այնպիսի կարևոր գործառույթներ, ինչպիսիք են. սինթեզում է անհրաժեշտ նյութերը (սպիտակուցներ, գլիկոգեն, արյան մակարդման գործոններ, խոլեստերին և այլն); մասնակցում է մարսողության գործընթացին՝ արտադրելով լեղի; ծառայում է որպես մի շարք նյութերի պահեստ՝ որոշ վիտամիններ, երկաթ, գլյուկոզա։

«Լյարդն առանձնանում է վերականգնվելու ունակությամբ։ Այնուամենայնիվ, դրանք անսահմանափակ չեն: Պետք չէ ստուգել օրգանի ուժը»,- զգուշացրել է բժիշկը։

Նա ավելորդ քաշը նշել է որպես լյարդը քայքայող գործոններից մեկը։

«Գիրությունը բարենպաստ ֆոն է մի շարք հիվանդությունների, այդ թվում՝ քաղցկեղի զարգացման համար։ Եվ, իհարկե, դա բացասաբար է անդրադառնում լյարդի վիճակի վրա։ Երբ կուտակվում է լյարդի բջիջներում, ճարպը վնասում է նրանց: Սա կարող է առաջացնել ոչ միայն օրգանի բորբոքում, այլեւ ցիռոզ»,- ընդգծել է բժիշկը։

Հաջորդ գործոնը, ըստ նրա, դեղերի, սննդային հավելումների և վիտամինների անհիմն օգտագործումն է, ինչը կարող է հանգեցնել թունավոր հեպատիտի: Կարևոր է հասկանալ, որ միայն բժիշկը կարող է ցանկացած դեղամիջոց նշանակել: Բացի այդ, երբեմն կարող է պահանջվել լյարդի ֆունկցիայի մոնիտորինգ:

«Անկասկած, ալկոհոլը նույնպես կործանարար ազդեցություն ունի լյարդի վրա։ Հիշեք, որ այս օրգանի համար ալկոհոլի անվնաս չափաբաժիններ չկան։ Տղամարդկանց համար ստանդարտի ավելի քան 40 գ և կանանց համար ավելի քան 20 գ չափաբաժինները համարվում են թունավոր: Ալկոհոլային խմիչքներից կախվածությունը կարող է հանգեցնել լյարդի ալկոհոլային հիվանդության և, որպես հետևանք՝ ցիռոզի: Եվ, իհարկե, դա ներառում է թմրամիջոցների ընդունումը, որոնք կարող են առաջացնել լյարդի ինչպես սուր, այնպես էլ քրոնիկական վնաս»,- շեշտել է մասնագետը։

Բացի այդ, ըստ նրա, այնպիսի գործոն, ինչպիսին է սննդակարգում ֆրուկտոզայի բարձր պարունակությունը, վտանգավոր է օրգանի համար, հատկապես, եթե դա ոչ ալկոհոլային ըմպելիքների քաղցրացուցիչներից ֆրուկտոզա է: Ընդհանուր առմամբ, ցանկացած պարզ ածխաջրերի առատությունը ձեզ դնում է լյարդի ճարպային հիվանդության զարգացման վտանգի տակ:

«Այս առումով վտանգավոր են նաև կենդանական ու տրանսճարպերով հարուստ մթերքները: Նրանց բովանդակությամբ առաջատարը, տարօրինակ կերպով, արագ սնունդն է: Նման սնունդը հրահրում է «վատ» խոլեստերինի ավելացում, որը սպառնում է ոչ միայն լյարդի, այլ նաև սրտանոթային համակարգի հետ կապված խնդիրների»,- հավելել է մասնագետը։

bottom of page