top of page

Քաղցկեղի սպառնալիք․ մահացու թույն, որը հայտնաբերվել է վարունգի կեղևներում

Չինացի գիտնականները ժամանակակից մեթոդներով ուսումնասիրել են մի շարք բանջարեղեններ և մրգեր՝ ստուգելու համար, թե դրանք ինչպես կարող են վնասել մարդու առողջությանը։ Պարզվել է, որ թունաքիմիկատների ամենաբարձր կոնցենտրացիան կեղեւում է։ Հետազոտությունը հրապարակվել է Nano Letters ամսագրում:

Մասնագետների «փորձարկման առարկան» են դարձել վարունգը, խնձորը, ծովախեցգետինը, բրինձը և այլն։ Այսպիսով, վարունգները փորձարկվել են՝ օգտագործելով բարձր զգայուն թաղանթ՝ հայտնաբերելու քիմիական նյութերի հետքեր, որոնք այլ թեստեր չեն կարողացել հայտնաբերել:

Փորձը ապացուցել է, որ բանջարեղենի կանոնավոր լվացումը բավարար չէ արտադրանքը վտանգավոր տարրերից մաքրելու համար, որոնք կարող են հանգեցնել լյարդի քաղցկեղի։ Սրան կօգնի միայն պիլինգը։ Այնուամենայնիվ, լվանալը դեռ նվազեցնում է վնասակար նյութերի կոնցենտրացիան, և մրգերի և բանջարեղենի օգտագործման առողջական օգուտները զգալիորեն գերազանցում են փոքր քանակությամբ թունաքիմիկատներով սնունդ օգտագործելու ռիսկերը: Գիտնականներն ընդգծել են, որ իրենց աշխատանքը նոր հնարավորություններ է բացում նանոկառուցվածքների զարգացման և սննդամթերքի անվտանգության ոլորտում ցելյուլոզայի օգտագործման համար։

 

Հարկ է նշել, որ վարունգը դեռ շատ առողջարար է։ Նրանք ցածր կալորիականությամբ են, ինչը նրանց դարձնում է ձեր լավագույն ընկերը նիհարելու համար: Բացի այդ, այս բանջարեղենը մանրաթելերի աղբյուր է և բարելավում է մազերի և մաշկի վիճակը։ Վարունգը նաև ամրացնում է իմունային համակարգը, օգնում է սրտանոթային համակարգին և պայքարում ջրազրկման դեմ։

bottom of page